Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

John Guidetti - Sveriges framtid

Redan som liten började jag inse att Sverige kanske inte var det lag som gick långt i turneringar.
 
Sverige var inte laget att klara av att klå dem topprankade lagen. Vi var aldrig bra när det gällde. Vi hade Zlatan, presterade inte han så var vi på förhand redan förlorare. 

Jag hade långsamt men säkert börjat ge upp hoppet om svensk fotbolls framtid. Men så hände något sommaren 2015.

Jag tror jag drömde om ett EM-guld, en galen fantasi. Sedan slog jag upp ögonen och insåg att drömmen var verklighet och ingen dröm.

Sveriges, unga, något kaxiga, men framförallt underbara U21 lag hade slagit Portugal i finalen och man kunde återigen börja drömma om en ljus framtid för fotbolls-Sverige. Men vad var egentligen upphovet till denna makalösa saga? 

Självfallet hårt lagarbete. Men det fanns något i laget som inte många uppmärksammar tillräckligt mycket. John Guidetti. John's underbara energi och närhet till svenska folket är det som fångade mig allra mest inför och under EM. Hans engagemang var det som överhuvudtaget fick mig att titta på matcherna.

Sverige hade nyss förlorat matchen mot Frankrike borta med 2-0. Det fanns inte mycket som talade för att Sverige skulle gå vidare, än färre som trodde på det. Hur f*n skulle vi kunna slå det lag som var förhandstippade vinnare av hela turneringen?

Jag kan med säkerhet säga att varken jag eller någon annan trodde på att vi skulle klara det. Efter 2-0 matchen i Frankrike gick John Guidetti upp i mixade zonen:

"Vi är med i det här. 100%. Vi skapar chanser, gör vi ett mål idag hade vi vart i drömläge. Vi slog Grekland hemma, 3-0. Vi slog Turkiet, vi gjorde fyra mål på dem. Vi kan göra mål, vi skapar chanser idag. Jag hoppas att alla kommer till Halmstad och stöttar oss. Jag tror verkligen på att vi kan göra det".

Mångas första reaktion var mest; kan han mena allvar? Det är klart han gjorde. Han är John Guidetti, han skiter i vad andra tycker och han hade ju sina bästa polare att förlita sig på.

Sverige vann med 4-1 mot Frankrike efter en rysare i slutminuterna då Frankrike reducerade sent till 3-1 (vilket innebar att Sverige var utslaget). Men ett sent mål av Oscar Lewicki och vi var plötsligt i EM sommaren 2015.

Guidetti vart intervjuad kort efter matchen, reportern:
- Du sa efter matchen i fredags att du trodde verkligen på det här?
Guidetti:
"Ja, här är vi, här är vi! Vi är i EM. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Vi gjorde det för Pontus, må han vila i frid. Det här är för hela svenska folket, för alla som kom till Halmstad. Vi gjorde det, vilket jävla gäng alltså."

Det osannolika var ett faktum, och det var bara att förbereda sig inför en fotbollssommar på allvar. På förhand var Sverige extremt nederlagstippade. Med Italien, England och Portugal i gruppen var det inte mycket som talade för svenskt avancemang till semi-final.

Första matchen började inte heller bra. Rött kort på Milošević och 1-0 till Italien i den 27e minuten. En timme senare? 2-1 Sverige, matchvinnare Isaac Kiese Thelin från straffpunkten.

"Vi är svenska fans allihopa!" dånade arenan direkt efter matchen med en ledande och gapande Guidetti på planen. Det var så mäktigt att man själv inte kunde hållas tillbaka från att sjunga med i tv-soffan. Vi hade nyss slagit Italien i öppningsmatchen och att se Guidetti elda upp dem hundratals tillresta fansen var ren magi.

Sverige förlorade visserligen den efterföljande matchen med 1-0 mot England, men efter en riktig rysare mot Portugal som slutade 1-1, sent kvitterad av Simon Tibbling, väntade Danmark i semi-finalen.

Danmark var kaxiga på förhand. Sverige skulle, som danskarna själva sa det, bli en "enkel match." Det vart inte riktigt som dem hade tänkt sig. Sverige fullkomligt mosade Danmark med 4-1 och vem var gladast över det? Ni gissade rätt, John Guidetti, citaten tagna ur den klassiska intervjun med Patrick Ekwall:

- Jadu, John Guidetti... Det här tar aldrig slut... Och det känns ju jäkligt bra!
"Jag tycker det är dags för dem att åka hem. Sluta prata om att vi är ett lätt lag. Man kan inte säga att det är lätt att möta oss när man torskar med 4-1, jag tycker det är lite pinsamt. Vi är bäst i Norden, nu ska vi spela EM-final, vi är Sverige, alla andra kan gå hem!"
- Varför har vi gått till final, vad känner du?
"Vi var helt överlägsna, vi var helt överlägsna. Vi vinner med 4-1, vi är helt överlägsna. Det är det sämsta laget vi har mött i turneringen".

Visst tog han kanske i, men ingen kunde ju heller säga emot honom. Framförallt inte danskarna. Danmark snackade skit och det fick dem sota för. U21-laget och John Guidetti var inte förlorare. Sverige var vinnare.

I finalen ställdes man återigen mot Portugal som man spelade 1-1 med i gruppspelet. Portugal var utan tvekan favorittippade, men Sverige hade också fått ett galet publikstöd.

På några få dagar hade tusentals svenskar rest ner till Prag för att stötta våra hjältar. Ingen hade ju trott på Sverige inför turneringen men nu var det allvar. Sverige var ju för första gången på väldigt många år med på allvar i fotbollen.

Matchen var jämn och tight, Portugal förde spelet och Sverige kontrade. Efter 120 minuter var det fortfarande oavgjort. Det hela skulle avgöras på straffar. John Guidetti klev fram först och stänkte upp bollen i vänster kryss som den ledare han är. Patrik Carlgren avgjorde sedan det hela i den femte omgången när han räddade den unge storstjärnan Williams svaga straff.

Grabbarna hade nyss vunnit EM-guld. Vad var viktigast för John? Jo, att sjunga för svenska folket. Han sjöng i Prag, han sjöng i Kungsträdgården, han kommer förmodligen sjunga hela livet. Han är ju trots allt ledarfiguren som var med och gjorde det omöjliga. Han är John Guidetti, framtiden för svensk fotboll.

Skrivet av:

erik.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av erik

Kommentera